Foto
Sanne vertelt op het Kees Stipplein

Plaza Cultura zorgt voor culturele gezelligheid

Afgelopen zaterdag barstte Veenendaal van de culturele activiteiten: van een breakdance workshop door ISH Dance Collective in Theater Lampegiet tot meezingen met De Begonia’s in de Cultuurfabriek. Op en om het Kees Stipplein was het een ontploffing van cultureel vermaak en bruiste het bijna pre-coroniaans van de gezelligheid.

Kees Stipplein als trekpleister
Echte buiten-festivals zijn natuurlijk nog niet toegestaan, maar de aankleding op het Kees Stipplein zag er al zo gezellig uit, dat het zorgde voor veel aanloop van mensen uit de stad. Jong en oud kwamen een kijkje nemen op het plein. Aan de tafels konden kinderen stenen schilderen en al snel droomden de bezoekers ver weg met de verhalen van Sanne Heymann. Eenmaal aangetrokken door de gezellige sfeer op het plein waagden velen een kijkje in de Cultuurfabriek of Spectrum, om daar kennis te maken met andere creatieve activiteiten of te luisteren naar Veense talenten.

Podium Spectrum
In Spectrum was de hal omgebouwd tot inlooppodium. Iedereen die van zingen houdt kon meedoen met de scratchkoren. Tussen deze workshops door was het podium voor Veens talent zoals Amber, Daniel Marin en het trio Waterman. In de theaterzaal van Spectrum werden de allerkleinsten meegenomen in de voorstelling De Tovenaarsleerling. Wat hier precies gebeurde valt niet na te vertellen, maar met rode koontjes en nog een beetje nabibberend en giechelend verlieten de kinderen de zaal. Daarna was de vloer aan DJ Ameezing: ons eigen Veense DJ-talent die de plaatjes zo soepel in elkaar over laat lopen dat bij íedereen de heupen gaan wiegen. Naast deze kennismaking met silent disco konden de bezoekers ook een instrument uitproberen tijdens een workshop gitaar, percussie of ukelele.

Cultuurfabriek
Ook in de Cultuurfabriek konden bezoekers genieten van een veelzijdig aanbod: van de wereldse jazz en soul van Jo Sarah tot de vrolijke meezingers van de Begonia’s en van de verse dichtkunst van stadsdichter Derk Postma tot de toekomstige popsterren van het jongerenbandje Fifth Floor. Ook knutselaars en freubelaars kwamen aan hun trekken met workshops houtskool tekenen, speksteen beeldhouwen en 3D-printen.

Dansprofs in Theater Lampegiet
Dansliefhebbers konden zich uitleven bij de workshops van ISH Dance Collective en Scapino Ballet in Theater Lampegiet. Dansers van deze befaamde dansgroepen hadden een workshop voorbereid waar Veense danstalenten zich voor in konden schrijven. In de avond zond het theater de livestream van 100 Jaar Dans uit: een dansshow van en voor de Veense danssector waaraan verschillende dansscholen meededen om zo gezamenlijk de dansstijlen uit de geschiedenis te verbeelden.

Verrassend Veenendaal
In totaal waren er meer dan 25 verschillende activiteiten te doen, zodat er voor iedereen wel een nieuwe verrassing bij zat. Veenendaal gaat op ontdekkingstocht dus! Want al die talenten en sociale behoeften die in de coronaperiode een beetje hebben liggen te verstoffen, kunnen nu eindelijk een weg naar buiten vinden. En dat werd gevierd afgelopen zaterdag!

 

Bekijk hieronder hoe dat er aan toe ging!  ⬇️


Foto's door: Arjenne Niessink Fotografie, Team MAAK en door Bibliotheek Veenendaal