Foto
Getekend concept door kunstenaar Eric

Doe mee: Bloemen van Wol

Op 4 mei creëert kunstenaar Eric Reede samen met zoveel mogelijk inwoners van Veenendaal een grote krans van wollen bloemen. Die bloemen worden in aanloop naar 4 mei gemaakt door middel van de techniek ‘tuften’, waarbij je wol in alle kleuren kunt bewerkten tot vilt. Hieronder lees (en zie) je hoe jij mee kan doen!

Eric Reede is geboren en getogen in Veenendaal. In 2000 vertrok hij naar Japan om daar te gaan werken. Hij ontmoette een Japanse, trouwde met haar en samen kwamen ze in 2017 terug naar Veenendaal, de plek waar Erics wortels liggen. Eric: "Die tijd in Japan heeft mij veranderd. Ik deed nieuwe ideeën en vaardigheden op, ontdekte nieuwe invalshoeken. In Japan zijn de rituelen van de groep belangrijk. In Veenendaal kennen we ook onze eigen rituelen en gewoontes. Het leek me mooi om daar rond Dodenherdenking iets mee te doen, vandaar dit Community Art-project."
➡️ Lees hier het uitgebreide verhaal van Eric en zijn 'Bloemen van Wol'.
 

Tijdens de openingstijden van De Muzen tuft-setjes op te halen in Spectrum met daarin de diverse benodigdheden en een instructieblad. Hierdoor kan ook jij een prachtige bloem van wol tuften! De setjes zijn ook te verkrijgen bij De Cultuurfabriek.
 

Wol brengt rust
Veenendaal heeft een lange geschiedenis in de textiel. "Mijn eigen moeder maakte mijn kleding altijd en ik zat er dan met mijn neus bovenop," vertelt Eric. "Ik vond het toen meer iets voor meisjes, maar daar ben ik anders naar gaan kijken. Werken met wol brengt rust in je hoofd. Je hebt rust nodig om te kunnen herdenken en om de oorlogen die nog steeds woeden een plek te geven. Daar gaan we invulling aan geven door bezig te zijn met dit gezamenlijk kunstproject."

Jij kan meedoen
Er worden zoveel mogelijk verschillende Veenendalers bij het ‘Community art-project’ betrokken. Door samen met het kunstwerk bezig te zijn, ontstaat er verbinding. Eric: "Zo worden er bijvoorbeeld scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen en verenigingen benaderd."
Ontdek via dit instructieblad en/of door de onderstaande video te kijken hoe je in de aanloop naar 4 mei alvast aan de slag kunt gaan!

Eén grote krans
Ter inspiratie worden bollen wol en geprepareerde borduurringen verstrekt. "Tuften geeft een prachtig resultaat, maar er mogen ook andere wolverwerkingstechnieken worden gebruikt. Op 4 mei maken we van al die bloemen één grote krans die ’s middags op het podium op de Markt wordt gelegd. De volgende dag, op Bevrijdingsdag, vormen dezelfde bloemen één lange, uitbundige vlaggenslinger. De variatie aan bloemen in het werk geeft heel fysiek weer wie Veenendaal is."

Setje ophalen bij Spectrum
Lijkt het jou leuk om een bloem van wol te tuften, maar heb je zelf de benodigdheden niet? Vanaf dinsdagavond 12 april zijn tijdens de openingstijden van De Muzen tuft-setjes op te halen in Spectrum met daarin al het materiaal wat je daarvoor nodig hebt en het geprinte instructieblad. De setjes zijn ook te verkrijgen bij De Cultuurfabriek. 
Wanneer je een setje ophaalt, vul je jouw gegevens in op het inschrijfformulier. Nadat je jouw bloem hebt gecreëerd, vragen we je namelijk om de borduurring en tuftpen te retourneren. Dat kan bij Spectrum, De Cultuurfabriek of op 4 mei op de Markt.

Hulp bij het tuften
Wil je graag een bloem van wol tuften voor de krans voor de herdenking, maar vind je het fijn om daar wat hulp bij te krijgen?
Kunstenaar Eric is (bijna) iedere avond tot aan 4 mei aanwezig bij het atelier aan de Tuinstraat in Veenendaal. Hij legt je graag uit hoe tuften werkt. Daarna ga je gezellig samen aan de slag! Met een bloem of met een gedeelte van een wandkleed. Laat het Eric wel eerst even weten wanneer je langskomt! Zijn nummer is 06-30552118.
 

Programma op de Markt op 4 mei

10:00 - 10:15 uur             Start programma met Japanse ochtendgymnastiek: Radio Taiso
10:15 - 16:00 uur                  Samen bloemen tuften en/of haken en inleveren bij Eric
10:15 - 16:00 uur                  Knutselen (met wol) en kleuren voor kinderen 
13:00 - 13:30 uur Stadsdichtersgilde Veenendaal draagt voor
13:45 - 14:15 uur                Voorleeshalfuurtje door De Bieb
14:15 - 15:15 uur Knutselen voor kinderen: papieren bloemen maken
15:15 - 15:45 uur                  Voorleeshalfuurtje door De Bieb
16:00 - 16:30 uur                  Kinderkranslegging


Vanaf 10:15 uur worden alle bloemen verzameld én kan je nog steeds samen bloemen creëren. Ondertussen worden zelfgeschreven ‘Senryu’-gedichten voorgedragen. Om 16:00 uur vindt de kinderkranslegging plaats op de Markt.
Daarnaast kunnen kinderen aan lange tafels knutselen met wol en een ritje maken in een nostalgische zweefmolen. Ook is er een koffiebar aanwezig.

Praktische vragen over het project of het programma? Stuur dan een mailtje naar Simone via projecten@maakveenendaal.nl