Foto
Kunstenaar Eric Reede

Verhaal achter de kunstenaar en Bloemen van Wol

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Dit jaar staat Veenendaal hierbij stil door samen in actie te komen met een bijzonder Community Art-project: Bloemen van Wol. De Veense kunstenaar Eric Reede gaat samen met zoveel mogelijk inwoners van Veenendaal één grote bloemenkrans maken door bloemen van wol te gaan ‘tuften’. MAAK ondersteunt het project door er zoveel mogelijk diverse doelgroepen bij te betrekken.

Over de kunstenaar: van dromen naar delen
De geboren en getogen Veenendaler Eric Reede vertrok in 2000 naar Japan om daar te gaan werken. “Ik trouwde met een Japanse en heb daar veel mooie werken gemaakt.”
In 2017 zocht hij zijn roots weer op en verhuisde terug naar Veenendaal. “Terug om te ontdekken waar ik ooit van weg ben gegaan. En ook terug als een veranderd mens. Met nieuwe ideeën, nieuwe vaardigheden, nieuwe invalshoeken.” Eric wil zijn hernieuwde visie delen en zoekt de ander graag op om samen wat te maken. “Dit is iets wat ik zeker heb meegenomen uit Japan: de rituelen van de groep. Uiteraard zullen deze in Nederland anders zijn, maar ook in Veenendaal kennen we zo onze rituelen en gewoontes.” Eric vindt het belangrijk om daarmee aan de slag te zijn. “Om Veenendaal mooier te maken, in verbinding met elkaar.” Vanuit die gedachtegang is ook het 4 mei-project tot stand gekomen.

Over het project: wol brengt rust
Terug in Veenendaal kwam Eric al snel in aanraking met het werken met wol. “Hoe kan het ook anders. Veenendaal heeft een lange geschiedenis in de textiel. Mijn eigen moeder maakte mijn kleding altijd en ik zat er dan met mijn neus bovenop.” Vroeger leken deze textiele werkvormen echter meer voor meisjes en vrouwen dan voor hem. “Daar kijk ik nu heel anders naar. Het is een vorm van werken die rust brengt in je hoofd.”
Deze rust hebben we hard nodig om te kunnen herdenken, volgens Eric: “Rust van de dagelijkse beslommeringen, rust in het hoofd om de oorlogen die nog steeds woeden een plek te geven. Daar gaan we invulling aan geven door bezig te zijn met kunst.”

De deelnemers: samen herdenken
Vanaf april worden diverse doelgroepen benaderd om mee te werken aan het Community Art-project: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. “Het gaat erom dat we zoveel mogelijk Veenendalers betrekken en met elkaar verbinden,” benadrukt Eric. Samen met MAAK Veenendaal zoekt hij contact met basisscholen, middelbare scholen, buurthuizen, verzorgingstehuizen, moskeeën, kinderdagverblijven, diverse verenigingen, enzovoort.
“Iedereen die wil meewerken, komt in de aanloop naar 4 mei al in actie. Aan de hand van de instructievideo die ik maakte met storyteller Sanne Heymann, weten de deelnemers precies met welke mogelijkheden zij alvast aan de slag kunnen gaan.”

De hoofdopdracht bestaat uit het maken van bloemen door middel van ‘tuften’ of andere wolverwerkingstechnieken. Tuften is een techniek waarbij je wol in alle kleuren kunt bewerken tot vilt. Deze wollen bloemen worden uiteindelijk op 4 mei door Eric op de Markt samengevoegd tot één grote krans voor de kinderherdenking op de Markt.
“Voor dit gezamenlijke kunstwerk hebben we een verscheidenheid aan wol en zullen we ter inspiratie wat geprepareerde borduurringen verstrekken, maar ook eigen initiatief wordt erg op prijs gesteld. Dat is de basis van het samenwerken aan iets moois en er ook samen van kunnen genieten. Dat is een heel belangrijke les die ik in Japan heb geleerd. Uiteindelijk zal de variatie aan bloemen in het werk heel fysiek weergeven wie Veenendaal is.”

Daarnaast wordt de deelnemers gevraagd om een ‘Senryu’ te schrijven. Dat is een dichtvorm, zoals de Haiku, maar dan zonder de seizoensaspecten. “5-7-5 blijft gewoon staan,” legt Eric uit. “Je zoekt naar woorden die dicht staan bij wat je voelt, denkt en ervaart wanneer je nadenkt over het herdenken van de mensen die gevallen zijn in de oorlogen die gevoerd zijn en nog steeds gevoerd worden.”

Het programma op de Markt
Op woensdag 4 mei start het programma om 10:00 uur op de Markt. Samen met iedereen die wil meedoen, beginnen we met Japanse ochtendgymnastiek: Radio Taiso. Deze oefeningen maken je lichaam losser.
Vanaf 10:30 uur worden alle wollen bloemen verzameld en is er nog steeds de mogelijkheid om bloemen te creëren op de Markt. Ondertussen delen verschillende deelnemers hun gedachten over wat herdenken voor hen inhoudt door hun eigen geschreven ‘Senryu’ voor te dragen. 
Om 16:00 uur vindt de kinderkranslegging plaats en 's avonds wordt de krans bij het officiële Herdenkingsmonument gelegd.

De verbinding met 5 mei
De bloemen staan niet alleen voor hoe Veenendaal dit jaar herdenkt, maar ook hoe Veenendaal viert. Eric: “De bloemenkrans is uiteraard bedoeld om te herdenken. Daarnaast worden de wollen bloemen van de deelnemers gebruikt voor één lange slinger om daarmee op 5 mei de bevrijding op de Markt te vieren.”