Deelnemers aan het Textiel Café

Textiel Café

Het Textiel Café is een leuke plek in de Kunstkubus van De Cultuurfabriek waar creatieve mensen uit Veenendaal elke tweede en vierde zaterdag van de maand samenkomen om aan de slag te zijn met wol en garens. Door samen te haken, borduren, vingerbreien, punniken, tuften en vilten worden er mooie, Veense wandkleden gecreëerd.

De soort Geldenaanvraag MAAK X Samen
De aanvrager(s) Textiel Café
Projectdatum of -periode Doorlopend

Waarom dit project

Het Textiel Café is na corona opgericht om mensen elkaar te laten ontmoeten – op initiatief en onder begeleiding van lokale kunstenaar Eric Reede. Vanwege verhuizing is Eric gestopt als vrijwilliger, maar het Textiel Café heeft met behoud van het karakter een doorstart gemaakt.

De rode draad (
😉) van het Textiel Café zijn wol en garens. Dat legt een mooie verbinding met de Veense historie (Scheepjeswol). Iedereen is welkom bij het Textiel Café, ongeacht leeftijd, afkomst, vaardigheden, etc. Deelname is kosteloos en er zijn materialen beschikbaar waarmee iedereen die komt kijken, direct kan bijdragen aan het gezamenlijke project. Door hier samen aan te werken, ontstaat er ruimte en waardering voor ieders talent en inbreng. In de groep is veel (handwerk)ervaring aanwezig. Wil een ander dat ook proberen, dan wordt er van elkaar geleerd.
 

Het resultaat

"Veense wol verbindt", dat zeggen de initiatiefnemers/deelnemers regelmatig tegen elkaar. Handwerken brengt ontspanning, maar het is meestal ook een bezigheid die je alleen doet. Het wordt daarom als ontzettend leuk ervaren dat je in het Textiel Café andere mensen tegenkomt die dezelfde hobby delen. En die elkaar zonder het Textiel Café waarschijnlijk nooit hadden leren kennen, omdat iedereen een heel andere achtergrond heeft. Zo is de jongste deelnemer 9 jaar, maar zijn er ook deelnemers met kleinkinderen van die leeftijd. Er zijn mensen met en zonder baan, van verschillende geloven en zonder geloof, uit oost en west en alle wijken daartussen. Door samen aan een mooi wandkleed te werken, vallen alle verschillen weg.

Suzanne, de drijvende kracht achter het Textiel Café: “De creativiteit is aanstekelijk en zet aan om eens wat nieuws uit te proberen. Echt bijzonder om te zien hoe ieders individuele talent tot z'n recht komt. Uiteraard zijn we trots op elkaar en het eindresultaat. En het is bovenal heel gezellig! Doordat je elkaar regelmatig ziet, krijg je een band en leef je met elkaar mee. En iedereen die nieuw aansluit, is welkom en kan meteen meedoen!”




Wat het Textiel Café bindt, is Veenendaal. Daarom vinden de deelnemers het ook zo leuk om aan een project te werken waarin Veenendaal centraal staat. Hun eerste wandkleed, van de Bernard van Kreelpoort, is vorige maand (januari 2025) afgerond. Dit kleurrijke werk wordt nog tot en met september 2025 geëxposeerd op de eerste verdieping in Spectrum.
Momenteel wordt er gewerkt aan een wandkleed van de Oude Kerk op de Markt en van De Cultuurfabriek. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met de Brouwersgracht en DownTown.

Suzanne: “Voorlopig zijn we nog niet uitgekeken op de Veense wandkleden. Laatst hebben we samen een inspiratiebezoek gebracht aan het Stadsmuseum en ideeën voor nieuwe kleden uitgewisseld. De Ritmeester, of het oude treinstation in West, één van de vele mooie kerken, de molens, of de oude turfstekers uit vroegere tijden... Ideeën genoeg!”

 

Samenwerkingspartner(s)

Voor dit project werd samenwerking gezocht met De Cultuurfabriek/Bibliotheek Veenendaal (o.a. voor de locatie van het Textiel Café in de Kunstkubus en een plekje op de tweede verdieping voor een van de wandkleden).
Naast Spectrum kijken ze enorm uit naar de overzichtsexpositie in DownTown in september 2025. Ook mag het Textiel Café een keer exposeren in het gemeentehuis van Veenendaal.
Suzanne: “Zo begint de reizende expositie vorm te krijgen. En voor wie nog meer expositiemogelijkheden in openbare of toegankelijke ruimtes kent: we komen graag met je in contact!”

 

Inspirerende verbeterpunten

  • De huidige werkvorm van het Textiel Café is het resultaat van voorgaande Textiel Cafés. Suzanne: “De één heeft voorkeur voor haken, de ander is goed in breien of borduren. We vinden het leuk om diverse technieken toe te kunnen passen en dat er ruimte is voor een eigen invulling in een gezamenlijk project. Op basis van deze ervaringen zijn we tot de aanpak gekomen om een wandkleed te verdelen in verschillende stukken, die we later weer aan elkaar maken.”

  • Wat de afgelopen tijd ook is opgevallen bij de deelnemers, is dat het wel belangrijk is om allemaal dezelfde materialen te gebruiken. De eenheid in hun werk komt door het kleurgebruik en doordat materialen terugkeren in verschillende stukken in het kleed. Suzanne: “We hebben weleens gewerkt met spullen die we thuis over hadden. Dat werd toch een beetje een allegaartje. Nu hebben we een mooie mix gevonden. De basis komt van materialen die het Textiel Café ter beschikking stelt en dat wordt aangevuld met materialen van verschillende deelnemers, passend in het kleurpalet.”


zelf gelden aanvragen!