Eloise, de opera voor jonge mensen

Een opera voor jonge mensen van de hedendaagse componist Carl Jenkins. Dit muziekstuk is een uitnodiging aan jonge mensen om zelf aan de slag te gaan met muziek en toneel. Én het is een uitgelezen kans om groepen in de Veenendaalse gemeenschap met elkaar en met het erfgoed van de stad te verbinden.

De soort Geldenaanvraag Gelden Cultuurmakelaar
De aanvrager(s) ReZonanZ Young Voices
Projectdatum of -periode 18 november 2023

Waarom dit project

In de synopsis van de opera neemt het spinnen en weven van zeven mantels een centrale plaats in. Veenendaal is van oudsher een textielstad, waar tot ver in de 20e eeuw veel mensen in de textielfabrieken aan het werk waren. Ook nu is dat nog terug te zien. Van straatnamen als Wolweg en Weverij tot De Cultuurfabriek, die rond de monumentale schoorsteen van de voormalige Hollandia Wolfabriek gebouwd is. Overal zijn er verwijzingen naar deze historie. Ondanks dat is deze geschiedenis haast onzichtbaar voor kinderen, jongeren en nieuwkomers zoals vluchtelingen. Natuurlijk is het voor hen belangrijk en verrijkend om met de historie van hun woonplaats kennis te maken. Dit project biedt de gelegenheid om verschillende doelgroepen actief te betrekken bij het cultureel erfgoed van de stad waarin zij leven én een actieve bijdrage te leveren aan de uitvoering van de opera Eloise in Theater Lampegiet.

Het resultaat

Op 18 november voerden de leerlingen van ReZonanZ Young Voices de opera uit in Theater Lampegiet. De kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar vonden niets leuker dan toewerken naar deze uitvoering. Zij kregen daarbij de gelegenheid hun expressieve ideeën in te brengen en bij te dragen aan de voorstelling op allerlei niveaus: zingen en acteren, input in de regie en choreografie, ideeën voor decor en rekwisieten, etc.

Het decor werd gebouwd door een groep kwetsbare jongeren uit het netwerk van Stichting Netwerk voor Jou. Samen met de regisseur werd de vormgeving bepaald en daarbij werden zij uitgenodigd hun eigen creativiteit aan te boren en in te zetten, zowel bij het ontwerpen als het uitvoeren van de decorbouw. Daarbij regelden zij ook de changementen tijdens de voorstelling. 

In Veenendaal verblijft een grote groep van ongeveer 190 Oekraïense vluchtelingen. Tijdens dit project zijn de Veenendaalse vluchtelingen actief betrokken bij de voorstelling. Stichting Netwerk voor jou is met deze groepen wekelijks lapjes gaan weven, breien, haken en vilten. Van deze lapjes werden -als een soort Community art project- de zeven mantels voor de opera gemaakt.

De vluchtelingen die aan dit project meededen, kregen de gelegenheid om met elkaar naar de uitvoering van de opera te gaan, zodat zij hun eigen werk in de voorstelling terug konden zien. Daarmee werd de drempel voor theaterbezoek voor deze groep weggenomen.

Samenwerkingspartner(s)

Voor dit project sloegen Stichting Oase Cultuur Projecten, ReZonanZ Young Voices en Stichting Netwerk voor Jou de handen ineen. Netwerk voor Jou is sterk in het organiseren van laagdrempelige ontmoetingen tussen diverse doelgroepen en heeft veel contacten met instellingen en organisaties.

Daarnaast werden andere organisaties en personen actief betrokken bij dit project. Het ging daarbij om bijvoorbeeld Stadsmuseum Veenendaal, stadsgids Jaap Pilon, Breicafé Veenendaal, regisseur Willem Westermann, docenten van De Muzen als leden van het orkest, creatiefnemer Sanne Heymann voor de introductie van de opera en een groot aantal vrijwilligers.

Over ReZonanZ Young voices

ReZonanZ Young Voices is een kinder- en jeugdkoor voor kinderen en jongeren van 8-18 jaar. Zij leren in diverse niveaugroepen zingen en acteren. Het koor werkt toe naar concerten en musicals, soms in eigen beheer, vaak ook in samenwerking met andere koren, gezelschappen of organisaties. Dirigent Miriam Drost heeft maatschappelijke betrokkenheid en cultuurparticipatie hoog in het vaandel staan en zoekt altijd naar wegen om samen te werken, te verbinden en de drempel naar cultuurparticipatie laag te maken. Zij werd in 2022 genomineerd voor de Cultuurprijs Veenendaal.

Tevens biedt ReZonanZ een scala aan lesmogelijkheden en workshops. Zowel individueel als in groepsverband voor alle leeftijdsgroepen. Kijk voor meer informatie op: www.rezonanz.nl

 

Zelf gelden aanvragen!