Landoog Beeldenroute: Rampjaar 1672

Stichting Landoog organiseerde een beeldenroute in het landschap nabij de Grebbelinie van Renswoude met als thema het Rampjaar 1672: Verhaal verbeeld. Tevens organiseerde Stichting Landoog drie feestelijke weekenden.

De soort Geldenaanvraag: Gelden Cultuurmakelaar
De aanvrager(s): Stichting Landoog
Projectdatum of -periode: Zaterdag 14 mei t/m zondag 16 oktober 2022

Waarom dit project

Stichting Landoog wilde met dit project graag kunst, erfgoed en cultuur aan het voetlicht brengen. Stichting Landoog organiseerde daarom een beeldenroute in het landschap nabij de Grebbelinie van Renswoude, Veenendaal en Ederveen. De beeldenroute was van 14 mei 2022 t/m 16 oktober 2022 gratis te bezichtigen. Tijdens deze beeldenroute werden door 12 kunstenaars 12 kunstwerken gerealiseerd. Het thema van de beeldenroute was het Rampjaar 1672: Verhaal verbeeld. Daarbij werd aangesloten op het landelijk herdenkingsjaar, 350 jaar na het Rampjaar. Stichting Landoog wilde ook graag drie feestelijke weekenden realiseren waarin dans, theater, muziek en, of poëzie gratis getoond zou worden, gebaseerd op het thema.

Het resultaat

Stichting Landoog organiseerde voor dit project een tijdelijke fiets- en wandelbeeldenroute van 14 mei t/m 16 oktober. Er zijn, langs 12 kilometer tussen Fort aan de Buursteeg en kasteel Renswoude en terug naar het Fort via de Linie van Juffrouwwijk, 12 kunstwerken gecreëerd die vijf maanden in het landschap stonden. Het thema kwam goed tot uiting in de werken en de werken leidde de aandacht naar de prachtige omgeving. Op deze manier werd de omgeving van de Grebbelinie extra in de schijnwerpers gezet. Voor deze route werd een uitgebreide routekaart door de jonge alumni Eline Veldhuisen, die aan de HKU studeerde, gemaakt. Ook maakte zij illustraties voor het promotiemateriaal.

Tevens zijn voor dit project drie locatievoorstellingen gemaakt. Een voorstelling voor de opening, een tweede voor het eerste feestelijke weekend van 28 en 29 mei en een derde, voor in het tweede weekend van 27 en 28 augustus. De voorstelling bij de opening werd gerealiseerd door MOMO Theaterwerkplaats uit Ederveen. Een prachtige voorstelling geschreven door een van de regisseurs. Met acteurs vanuit de kunstzinnige werkgemeenschap waarbij dagbesteding geboden wordt aan met mensen met een hulp-, of zorgvraag en waarbij de nadruk ligt op de groep met een verstandelijke beperking. In deze voorstelling was te zien hoe een Generaal zeventien maanden lang traint met het MOMO-leger voor de dag van de aanval. Maar hoe gemotiveerd blijven de soldaten als er geen vijand komt opdagen?

De tweede voorstelling was: 'Toch blijf ik in het goede geloven'. Deze voorstelling was een dansvoorstelling, gedanst, geschreven en gechoreografeerd door TiNaNiNaNi. De dansvoorstelling vond plaats op 28 en 29 mei in de Redoute van Fort aan de Buursteeg.

Tot slot de derde voorstelling, Vrijstaat: een theatervoorstelling, geschreven, geregisseerd en gespeeld door LT Loenen. Ook speciaal geschreven en geïnspireerd op het thema. Vanwege ziekte bij de acteurs kwam de voorstelling voor het 2de weekend te vervallen. Deze werd verplaatst naar het laatste festivalweekend op 24 en 25 september. In dit theaterstuk werd het Rampjaar en de huidige vluchtelingenstroom uitgediept. De zon scheen en de voorstellingen werden goed bezocht en positief ontvangen.

In het laatste weekend in september vond het Landoog festivalweekend plaats. Zaterdag stond er een rood-wit-blauwe tent op het Fort en er trad een Spaanse violist op. Hij speelde muziek uit de tijd van het Rampjaar. Daarna traden er drie jonge kleinkunstenaars op. Zij zetten neer hoe jonge vrouwen anno nu leven, 350 jaar na het Rampjaar. De afsluiting was aan een lokaal Barokensemble van De Muzen uit Veenendaal. Zij speelden muziek uit het Rampjaar. De zondag speelde Vrijstaat twee druk bezochte voorstellingen.

Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs werd een educatief plan geschreven. Kunst Centraal droeg bij door het plan te lezen en beoordelen. Er werd een handleiding voor de docenten geschreven en er werden twee vragenlijsten ontwikkeld. Via de website van School en Cultuur konden scholen zich inschrijven. 

Tot slot zijn er zijn drie films online gezet die gemaakt zijn door Maarten de Penning, een professionele filmmaker. Een teaser, Landoog de movie en de aftermovie. Voor de hoofdfilm werd een script geschreven om het verhaal van het Rampjaar en de kunstwerken over het landschap te draperen. De film is ingezet als educatieve ondersteuning en als blijvend naslagwerk op Youtube.

Inspirerende verbeterpunten

  • Zorg voor een specifieke aanpak om doelgroepen te bereiken en te betrekken; 
  • Zorg voor een heldere communicatie over de verwachting en wat de samenwerking inhoudt; 
  • Houd er rekening mee dat PR een groot deel van de kosten in beslag neemt en zorg voor een duidelijk publiciteitsplan;
  • Zorg vooraf voor een duidelijk inzicht in welke fondsen er aangevraagd kunnen worden voor het project.
     

Over Stichting Landoog

Stichting Landoog werd opgericht op 9 maart 2021 door de kunstenaars Pieter van Slooten, Biek van Galen en Joyce Willemse. Het is een nieuwe stichting die thematische kunstuitingen in het landschap wil bevorderen. Beeldenroutes die voor iedereen gratis toegankelijk zijn, zodat kunst, erfgoed, natuur en cultuur door iedereen beleefd kunnen worden. Waar mogelijk gekoppeld aan duurzaamheid, bewustwording, verbinding en educatie. Landoog streeft hierbij naar de mogelijkheid om sociale minderheidsgroepen te betrekken en inclusie te bevorderen. 
Kijk voor meer informatie op: www.landoog.nl


zelf gelden aanvragen!