Park Klassiek

Kunstplatform Veenendaal organiseerde een klein concert in het Gedenkpark 'De Oude Begraafplaats'. De naam van het nieuwe evenement: Park Klassiek.

De soort Geldenaanvraag Projectgelden Amateurkunsten
De aanvrager(s) Kunstplatform Veenendaal en samenwerkingspartners
Projectdatum of -periode 21 juni 2023

Waarom dit project

Kunstplatform Veenendaal wil met Park Klassiek de inwoners van Veenendaal op een laagdrempelige (gratis) manier laten genieten van een klassiek concert, passend bij de sfeer van het park. Door musici uit Veenendaal te laten optreden in deze prachtige ambiance, konden inwoners én genieten van klassieke muziek én (nader) kennismaken met het Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829.

Daarbij meent Kunstplatform Veenendaal met het initiatief van Park Klassiek een nieuwe kleur toe te kunnen voegen aan het reeds bonte palet van culturele uitingen in de gemeente Veenendaal. Met het concert vestigden zij bovendien de aandacht op en maakten zij gebruik van een bijzondere locatie die op deze manier niet eerder in de belangstelling is komen te staan. 

Het resultaat

Het concert is zonder meer een groot succes te noemen. Er waren meer dan 200 bezoekers. Iedereen kon meegenieten van het concert. De tekst van Die Winterreise was beschikbaar voor het publiek, inclusief de Nederlandse vertaling. ‘Sprookjesachtig’, en ‘betoverend’ waren termen die het Kunstflatform vaak terug heeft gehoord. Op de dag zelf zat ook alles mee, waarbij het mooie weer een belangrijke bijdrage leverde. Ook de goed verzorgde catering droeg bij aan de sfeer van de avond. En natuurlijk het prachtige park zelf.

Samenwerkingspartner(s)

In de aanloop naar deze activiteit werd kennis en kunde bijeen gebracht van De Vrienden van Gedenkpark De Oude Begraafplaats van 1829, van de Historische Vereniging Oud Veenendaal en buurthuis Samsam. Ook werd een beroep gedaan op de capaciteit van zorginstellingen om zich tijdens Park Klassiek te laten vertegenwoordigen.

Tijdens de midzomeravond wilde Kunstplatform Veenendaal bezoekers, deelnemers en vrijwilligers de gelegenheid bieden om voor aanvang, tijdens de pauze en gedurende de nazit een consumptie te kopen. Daarvoor is samenwerking gezocht met Fair Food & More. Ook is er samenwerking gezocht met Stuif Evenementen voor het opbouwen van een podium, tent en de stoelen, en Piano Handel Budding voor de piano's. 

De Veenendaalse grafisch ontwerper Hennie Henzen heeft het logo voor Park Klassiek ontworpen en het evenement vastgelegd op beeld.

Inspirerende verbeterpunten

  • Een goed draaiboek en duidelijke taakverdeling is erg belangrijk;
  • Houd er rekening mee dat de opkomst soms groter kan zijn dan verwacht en mensen soms onderverdeeld moeten worden in groepen;
  • Houd rekening met genoeg ruimte voor parkeerplekken voor fietsen en auto's; 
  • Soms kunnen concerten niet altijd in de buitenlucht plaatsvinden vanwege de kwetsbaarheid van de instrumenten;
  • Het aanvragen van een vergunning kan soms best een lang proces zijn. Het is handig om deze vroegtijdig aan te vragen.
     

Over Kunstplatform Veenendaal

Stichting Kunstplatform Veenendaal is in 2008 opgericht met als doelstelling de bevordering van kunst en cultuur in Veenendaal. Dat doet Kunstplatform Veenendaal onder meer door het organiseren van verschillende culturele activiteiten. De initiatieven omvatten zowel amateurkunst als (semi)professionele kunst.
Kijk voor meer informatie op: www.kunstplatformveenendaal.nl


zelf gelden aanvragen!