Sierlijk Lava

Met het project Sierlijk Lava brengt Stichting MOMO Theaterwerkplaats hun deelnemers met een verstandelijke beperking in aanraking met de beroepswereld van jonge professionele performers.

De soort Geldenaanvraag Gelden Cultuurmakelaar
De aanvrager(s) Stichting MOMO Theaterwerkplaats
Projectdatum of -periode Januari 2022- september 2022

Waarom dit project

MOMO Theaterwerkplaats wil hun verstandelijk gehandicapte deelnemers in aanraking brengen met de beroepswereld van jonge professionele performers, zodat er een kruisbestuiving ontstaat met als gezamenlijk doel: co-creatie.

De MOMO-deelnemers maken met de jonge, professionele performers op een gelijkwaardige, interdisciplinaire manier een danstheatervoorstelling. Hierbij wordt het publiek uitgedaagd niet langer te kijken vanuit de verschillen, vooroordelen en ongemakken, maar puur naar de artisticiteit van de performance.

De maatschappij bestaat uit een enorme diversiteit aan mensen. Op het podium zijn vaak alleen mooie, “perfecte” mensen te zien. MOMO wil op het podium ook een afspiegeling van de maatschappij laten zien. Dit doen zij door mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te geven hun ongekende talenten en mogelijkheden buiten hun gewone omgeving te laten zien. Zo laten zij zien dat de spotlights voor iedereen zijn! En dit is precies de missie en doelstelling van MOMO Theaterwerkplaats!: Mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid bieden hun talenten en mogelijkheden aan de maatschappij te laten zien. Zo wil MOMO een bijdrage leveren aan volwaardig burgerschap van deze doelgroep.

Het resultaat

De jonge professionals hebben direct samengewerkt met de MOMO-spelers en elkaars mogelijkheden en grenzen ontdekt. De MOMO-spelers werden op een positieve manier uitgedaagd, waardoor ze zich vrijer gingen bewegen en nieuwe mogelijkheden bij zichzelf in de dans ontdekten. Waar ze bij aanvang nog onzeker waren, groeide door de feedback van de professionals hun zelfvertrouwen. Dit heeft geresulteerd in prachtige duetten, opgenomen in een grotere voorstelling: 'Oprechte Held'. Deze voorstelling heeft MOMO kunnen tonen bij: Waalzinnig in Nijmegen, Superette in Wageningen, Docent Dans Event, ArtEZ in Arnhem en Cultuurlandfestival Ederveen. Op deze manier heeft MOMO een breed publiek kunnen bereiken.  Een publiek wat normaal gesproken niet snel naar een voorstelling van mensen met een verstandelijke beperking zou gaan.

Vanuit het publiek hoorde MOMO dat het verschil tussen iemand met en zonder beperking niet meer zichtbaar was. Hiermee geeft het team van MOMO aan dat hun doel absoluut bereikt is!
 

Inspirerende verbeterpunten

  • Houd er rekening mee dat het soms best lastig kan zijn om een podium/geschikte plek te vinden voor het opvoeren van voorstellingen.
  • Bedenk van te voren goed hoe vaak en waar je een voorstelling uit wil voeren. 
     

Samenwerkingspartner(s)

Voorafgaand aan de voorstellingen werd gewerkt aan de inclusieve groepsvorming van de deelnemers met een verstandelijke beperking en studenten van Kunstopleiding ArtEZ. Elkaar leren kennen, samenwerken en inspiratie opdoen. Hierna werd met diverse professionele performers gestart met het maken van een productie die op meerdere festivals en podia getoond kan worden.

Over Stichting MOMO Theaterwerkplaats

Stichting MOMO Theaterwerkplaats is een kunstzinnige werkgemeenschap waarbij dagbesteding geboden wordt aan met mensen met een hulp-, of zorgvraag. Vanuit een eigen theaterwerkplaats wordt binnen de dagbesteding kleine en grote theatervoorstellingen, films en beeldend werk gemaakt. De doelstelling van MOMO is een bijdrage te leveren aan het volwaardig burgerschap en de integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de maatschappij. Kijk voor meer informatie op: www.momotheaterwerkplaats.nl

 

zelf gelden aanvragen!